Ben jij klaar voor de toekomst? Kies voor een gas-vrij huis!

Dit gaat echter veranderen. In 2021 zullen nieuwe panden niet meer vanzelfsprekend op het gasnet worden aangesloten. Wij hebben dan ook alvast meer informatie over de twee alternatieven voor koken op gas voor je verzameld. Zodat jij met een gasvrij huis klaar bent voor de toekomst!

Keramisch koken

In een keramische plaat zitten metalen spiralen die met elektriciteit verwarmd worden. Deze warmte wordt overgedragen naar de pan en uiteindelijk naar de inhoud ervan. Deze warmteoverdracht is minder efficiënt dan koken op gas, maar het is wel veiliger. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om de vlam in de pan te laten slaan. Bovendien heeft een keramische kookplaat als een ander groot voordeel dat deze heel eenvoudig schoon te maken is. Doordat het een gladde plaat is, hoef je er enkel met een doekje overheen te gaan. Zorg er wel voor dat je hem goed hebt laten afkoelen, want een keramische kookplaat blijft lang warm! Waar je rekening mee moet houden bij keramisch koken, is dat de pannen die je eerder op een gasfornuis hebt gebruikt, niet meer geschikt zijn voor een keramische kookplaat. Dit komt doordat de bodem vervormd is door de ongelijke hitte van het vuur. De warmtegeleiding is dan niet meer optimaal.

Inductie koken

Inductie koken is de meest energiezuinige manier van koken. Door een magnetisch veld worden alleen de pannen verwarmd en dus niet – in tegenstelling tot keramisch koken of koken op gas – de plaat of de lucht eromheen. Het magnetische veld wordt opgewekt door een pan met een magnetiseerbare bodem op de pit te zetten. De energie van het magneetveld wordt opgevangen door de pan en omgezet in warmte. Doordat een inductiekookplaat niet heet wordt, kun je je hier ook niet aan branden. Zodra de pan opgetild wordt, wordt het magnetisch veld verbroken en koelt de plaat onmiddellijk af. Wel zo veilig, zeker met kinderen in huis! Ook een inductiekookplaat is heel eenvoudig en snel schoon te maken. Op de plaat bevinden zich immers geen hoekjes en randjes waarachter etensresten zich op kunnen hopen. Met Mega gasvrij Wie niet langer op gas wil koken, heeft dus de keuze uit twee interessante alternatieven. In de vestigingen van Met Mega kunnen we je hier nog veel meer over vertellen. Bovendien kun je de keramische kookplaten en de inductiekookplaten bij ons zelf bekijken in de showroom. Zo merk je snel wat er bij jou past.

Duravit Sunshower TECE Damixa ZenZe Aquasound Geesa