Vrienden over de vloer? Nodig ze uit in jouw leefkeuken!

Tegenwoordig is het wel anders. Het begon met het openbreken van de scheidingswand tussen keuken en woonkamer: de open keuken was een feit. Vandaag de dag doen we er nog een schepje bovenop. We toveren ons kookparadijs namelijk om tot een heuse leefkeuken. Hier wordt gekookt, gegeten en geleefd! 

5 slimme tips voor het maken van een leefkeuken

Er is dus weinig zo leuk als je vrienden uitnodigen in je leefkeuken. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je jouw keuken ook een upgrade wilt geven naar leefkeuken? En hoe je dat als je keuken niet zo groot is? Dit zijn onze oplossingen:

1. Maak optimaal gebruik van de ruimte

Zelfs een kleine keuken kun je veranderen in een leefkeuken. Hierbij maak je slim gebruik van de aanwezige ruimte, bijvoorbeeld door voor uitschuifbare pannenrekken te kiezen. Een kookeiland is ook enorm praktisch: zet er een paar barkrukken aan en je hebt een fijne plek om bij te kletsen met je vrienden.

2. Kies (compacte) apparatuur en technische snufjes

Een leefkeuken moet de plek zijn in je huis waar je het liefst de hele dag doorbrengt. Hij moet dus ook van alle gemakken voorzien zijn. Onze aanraders? Met een Quooker heb je altijd onmiddellijk kokend water en wie klein behuisd is, kiest voor een compact(e) vaatwasser, fornuis, oven en koelkast.

3. Zorg voor een goede verlichting

Daglicht is belangrijk voor een plek waar je veel bent, maar ook kunstmatig licht speelt een grote rol in de leefkeuken. Je moet immers goed licht hebben om bij te kunnen koken, maar later op de avond wil je het wellicht wat gezelliger maken en zit je niet op een felle lamp te wachten. Verschillende lichtbronnen en dimmers zijn in een leefkeuken dan ook erg fijn

4. Creëer een veilige ruimte

De leefkeuken is de plek waar je met vrienden en familie samen wilt zijn. Als je kinderen hebt (of wilt krijgen) of regelmatig kinderen over de vloer krijgt, moet het ook voor hen in de keuken veilig zijn. Bij het inrichten van de keuken kun je een apart speelhoekje maken. Zorg er wel voor, dat dit ver bij het fornuis vandaan is, dat je bij het koken de kinderen altijd in het oog kunt houden en dat apparatuur en scherpe messen buiten bereik van kindervingertjes wordt opgeborgen.

5. Maak de leefkeuken die bij jou past

Onze belangrijkste tip is misschien wel dat je de leefkeuken moet maken die bij jouw stijl past. Er zijn zoveel mogelijke designs en opties, dat het verstandig is om eerst eens rond te kijken. Dat kan op internet, maar natuurlijk ook in de vestigingen van Mega. In onze vestigingen in Den Helder en Heemskerk kun je inspiratie opdoen op keukengebied. En met de handige 3D-keukenplanner kun je snel zien of jouw keukenontwerp helemaal past in je woning. 

Geberit Castelvetro ZenZe Aquasound Instamat Hansgrohe Pelipal