Badkamers, Keukens, Vloeren en meer...
4 filialen met showrooms
Altijd de nieuwste trends
Gratis inspiratiemagazine
Badkamers, Keukens, Vloeren en meer...
Altijd de nieuwste trends
4 filialen met showrooms

Verschillende soorten verwarmingen: wat zijn de mogelijkheden?

Verschillende soorten verwarmingen: wat zijn de mogelijkheden?

Je wilt graag dat het ook tijdens de wintermaanden warm is in je woning en daarom is de verwarming een belangrijk onderdeel wanneer je een huis bouwt of verbouwt. Welke soorten verwarmingen zijn er mogelijk? Hieronder zetten we drie verschillende soorten verwarmingen inclusief hun voor- en nadelen op een rijtje. Zo kom je erachter wat het beste bij je past: radiatoren, vloerverwarming of luchtverwarming.

Radiatoren: hoe werkt het?

Radiatoren zijn een bekende vorm van verwarming die in bijna ieder huis terug te vinden zijn. Radiatoren worden tegen de muren geplaatst en zijn aangesloten op cv-water. Je hebt dus een cv-ketel nodig die het water verwarmt, bijvoorbeeld een cv-ketel op gas of pellets. Andere opties zijn radiatoren die gekoppeld worden aan een ecologische warmteopwekker zoals een warmtepomp of elektrische radiatoren. Via een thermostaat stel je de gewenste temperatuur in en je kunt iedere radiator individueel bedienen met knoppen.

Voordelen van radiatoren

Radiatoren zijn snel te monteren en het materiaal zelf is relatief goedkoop. De werkzaamheden brengen weinig risico’s mee en de radiatoren worden eenvoudig aangesloten op de cv-installatie die je al hebt. Radiatoren warmen snel op en zorgen ervoor dat het binnen een mum van tijd warmer aanvoelt in de ruimte. 

Nadelen van radiatoren

Vergeleken met verschillende soorten verwarmingen verbruiken radiatoren relatief veel energie. De warmte wordt niet gelijkmatig in de ruimte verdeeld en vooral vlakbij de radiator is het warm. De vloer blijft bijvoorbeeld koud aanvoelen. De radiatoren zorgen ervoor dat warmte circuleert in de ruimte en deze luchtstroom zorgt voor meer stof.

Vloerverwarming: hoe werkt het?

Vloerverwarming is een van de verschillende soorten verwarmingen en is met name in badkamers populair. Steeds vaker zie je vloerverwarming in woonkamers en andere ruimtes terug. Je kunt kiezen tussen natte vloerverwarming of droge vloerverwarming. Bij natte vloerverwarming ligt het systeem in een natte chapelaag en bij droge vloerverwarming is dit in een voorgevormde isolatieplaat. Ingefreesde of elektrische vloerverwarming is met name geschikt als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Je bedient vloerverwarming middels een thermostaat.

Voordelen van vloerverwarming

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat het energiezuinig is en je op minder hoge temperatuur hoeft te verwarmen voor hetzelfde resultaat. De warmte verdeelt gelijkmatig over de hele vloer, waardoor het overal in de ruimte gelijk warm aanvoelt. 

Nadelen van vloerverwarming

Hoewel je bespaart op energiekosten, betaal je voor de installatie van een vloerverwarming beduidend meer dan bij verschillende soorten verwarmingen. Het is belangrijk om op te letten dat de vloerverwarming samengaat met de vloer die je hebt, want dat is niet altijd het geval. Het plaatsen is lastiger dan het plaatsen van radiatoren en opwarmen duurt iets langer.


Luchtverwarming

Bij luchtverwarming is er sprake van een systeem waarbij ventilatie en verwarming gecombineerd worden. Een systeem van roosters en buizen verspreidt de warme lucht gelijkmatig door de woning. De verwarmde lucht wordt via een retoursysteem gefilterd en vervolgens opnieuw verwarmd en warmteverlies kan zo beperkt worden.

Voordelen van luchtverwarming

Een groot voordeel van luchtverwarming is dat het kostenbesparend is, omdat je hetzelfde systeem voor verwarming en ventilatie kunt gebruiken. De kamer wordt voortdurend voorzien van frisse lucht, wat goed voor de gezondheid is. In de zomermaanden kan het systeem gebruikt worden om te ventileren en te koelen, wat een fijne bijkomstigheid is.

Nadelen van luchtverwarming

Luchtverwarming heeft meer onderhoud nodig dan de andere soorten verwarmingen. Er is onderhoud nodig aan de buizen en het is belangrijk om rekening te houden met de kosten hiervan. Zodra je de luchtverwarming uitzet, koelt het snel af in huis, wat bij vloerverwarming bijvoorbeeld minder het geval is. Een ander nadeel is een grotere kans op tocht.

Download gratis ons inspiratie magazine

Wil je meer weten over de badkamer- en/of keukentrends? Vraag ons inspiratiemagazine aan volg Mega op Pinterest!
Incl. handige tips met uitzoeken
Mega Inspiratie magazineMega hart
GRATIS
download
Badge